Foto's genomen door satellieten rondom de aarde - DOGEography

Ga naar de inhoud

Foto's genomen door satellieten rondom de aarde

Ruimtevaart
221225 Extreme kou Merendistrict V.S.
Blizzard houdt noordoosten van V.S. in ijzige kou tot -45 graden Celsius
Tanzania overstroming - Oost Afrika - april 2024
Het Rufiji-district in Tanzania, ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Dar es Salaam, was een bijzonder zwaar getroffen gebied. Door overstromingen hadden tienduizenden mensen daar voedsel, onderdak, schoon water en gezondheidszorg nodig. Ongeveer 34.000 hectare aan gewassen werd ook beschadigd, zei de districtscommissaris in een rapport van 10 april.

De wolken verdwenen op 29 april 2024, toen de OLI-2 (Operational Land Imager-2) op de Landsat 9-satelliet een beeld (boven, rechts) verwierf van overstromingen langs de Rufiji-rivier en zijn delta. Ter vergelijking: een Landsat 8-afbeelding van 5 mei 2023 (linksboven) toont de Rufiji in een veel lager stadium. De rivier is gevoelig voor overstromingen, vooral tijdens de ‘lange regenbuien’ van maart tot en met mei. Maar de regio kreeg zowel tijdens de korte regenbuien van eind 2023 als tijdens de lange regenbuien van 2024 te maken met overmatige regenval, wat tot deze extreme gebeurtenis leidde.

Vóór de terugkeer van El Niño in juni 2023 hadden delen van Tanzania, Kenia, Somalië en Ethiopië jarenlang te maken gehad met droogte. El Niño heeft echter de neiging de neerslagpatronen te verschuiven, waardoor de regen in Oost-Afrika toeneemt, terwijl de zuidelijke landen veel droger dan normaal achterblijven.
Besneeuwde (2022) en sneeuwloze (2023) wintersportgebieden in Zwitserland
Europa is het nieuwe jaar begonnen met een intense hittegolf in de winter. Door de warme temperaturen en het gebrek aan sneeuwval in de Alpen en de Pyreneeën ligt er in verschillende skigebieden weinig of geen sneeuw. Het verschil in sneeuwbedekking is zichtbaar in deze Copernicus Sentinel-2-afbeeldingen die zijn gemaakt in januari 2022 in vergelijking met januari 2023, waarop de skigebieden Flims, Laax en Falera in Zwitserland te zien zijn.
2014 Overstromingen Bolivia (februari - maart)
Inwoners van de laaggelegen regio Beni in Bolivia zijn gewend aan overstromingen. Elke februari en maart treden rivieren routinematig buiten hun oevers als gevolg van smeltende sneeuw in het Andesgebergte en bijna dagelijkse regenbuien in verband met het natte seizoen. De overstromingen waarmee Bolivianen in februari 2014 te maken kregen, waren echter ongewoon ernstig.
G. van Dommelen
E: doge@stanislaspijnacker.nl
Terug naar de inhoud